30 de juny 2010

El Port a TV3


TV3 ha emès quest migdia un reportatge, dins l'espai El Medi ambient, que porta per títol El Port, un paradís botànic. Si el voleu veure cliqueu aquí

Es tracta d'un reportatge al voltant de l'obra Plantes del Port. Un treball exhaustiu de tres volums elaborat i editat pel Grup de Recerca Científica Terres de l'Ebre, que podeu consultar a la Biblioteca.

29 de juny 2010

Novetats de la setmana

La Sirena de l'Ebre / Glòria Fandos
El Major tresor / Josep Gironès
Llinatge/Miquel Esteve


28 de juny 2010

II Jornada Institut Ramon Muntaner

Fins el dia 1 de juliol teniu temps per a inscriure-us a la II Jornada Institut Ramon Muntaner. Cultura i Recerca en el Territori que se celebrarà al Casa Municipal de Móra la Nova.

La jornada té com a objectiu establir un espai per a la difusió dels projectes que han rebut suport de l’IRM a través d’alguna de les convocatòries d’ajuts promogudes per aquesta institució, a més de crear un espai de debat que permeti fer una diagnosi del funcionament i dels interessos del conjunt dels centres.

Hi haurà una taula rodona, presentacions dels projectes que han rebut ajudes de l'IRMU i diverses exposicions de publicacions i exposicions al voltant de la cultura i la producció bibliogràfica del territori.

La jornada tindrà lloc el proper dia 3 de juliol i podeu descarregar el programa i la butlleta d'inscripció en pdf.

També podeu realitzar la inscripció telemàticament a través del formulari que trobareu al marge dret de la pàgina d'inici del portal de l'IRM.

Per a més informació: nuria@irmu.org

24 de juny 2010

Lo Sirgador

A partir d'avui entra en funcionament una nova oferta turística i cultural a les Terres de l'Ebre. Es tracta del llagut “Lo Sirgador”, pensat en el marc del Pla Estratègic de Turisme de les Terres de l'Ebre . El llagut construït té una estètica similar al llaguts que fins fa unes dècades navegaven pel riu , amb l’objectiu que la navegació siga el fil conductor que permeti explicar la historia de la navegació fluvial al riu Ebre, traslladant al turista a la època en què llaguts i llaguters eren part del paisatge habitual del riu. El llagut oferirà deu rutes que permeten enllaçar i connectar amb altres ofertes turístiques i culturals al voltant del riu:
  • Tortosa des del Delta de l’Ebre (tot el dia)
  • Tortosa des del Delta de l’Ebre (tot el dia) amb dinar
  • Tortosa des del Delta de l’Ebre (tot el dia)+Bicicleta
  • La Gran Ruta de l’Ebre (tot el dia)
  • La Gran Ruta de l’Ebre (dos dies)
  • El Castell de Miravet des de Benifallet
  • Una Experiència Gastronòmica riu amunt
  • Un tast del Llagut (30 min)
  • Via de l’Ebre i Via Verda (tot el dia)
  • Via de l’Ebre i Via Verda (dos dies)
Més informació Documents sobre els llaguts que podeu trobar a la biblioteca:
  • Forteza Segura, Tomàs. "El Laúd del Ebro". A: Zuda. Núm. 14 (juny 1956), p. 268-272
  • Ferrando Adell, Ramon. "Isaías Vilás, construeix la darrera barca : als anys cinquanta encara es navegava per l'Ebre". A: Ebre : setmanari independent de les Terres de l'Ebre. Núm. 152 (24 des. 1980), p. 3
  • Castellanos, Eva. "Sirgar pels camins de la memòria" . A: Herència patrimonial i sectors socioeconòmics. Benicarló : Onada, 2008. P. 87-97
  • Moreno, Josep Manel. Llaguts: història i homenatge. Barcelona : Columna-Tresmall, 1999.
  • Carranza Font, Andreu. "Lo Riu té moltes picardies : Joan Passarius, llaguter matxero de la població de Flix". A: Ebre : setmanari independent de les Terres de l'Ebre. Núm. 940 (13 des. 1996), p. 15
  • Montagut Rodríguez, Lluís. "Felip Curto Bartolomé, últim llautaire de Tortosa". A: Ebre : setmanari independent de les Terres de l'Ebre. Núm. 583 (21 set. 1989), p. 10

23 de juny 2010

Web de la setmana... Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo

Aquesta setmana us recomanem una web del Ministeri de Cultura. Es tracta de Víctimas de la Guerra Civil y Represaliados del Franquismo.

L'objectiu d'aquesta web és crear un memorial virtual que recollirà els noms i dades personals de tots aquells que van patir les conseqüències de la Guerra Civil. D'aquesta manera els ciutadans que ho vulguin poden honrar i recuperar tots els què directament van patir les injustícies i greuges produïts per motius polítics, ideològics o religiosos.
Per a això, al costat dels noms, s'indiquen les referències documentals amb les quals els ciutadans podran sol.licitar còpia en els diferents arxius o descarregar-se a l'ordinador, si els documents han estat digitalitzats.

El nombre de víctimes referenciades és d'aproximadament 750.000 persones i és el resultat del buidatge de la documentació generada pels propis òrgans i tribunals creats pel franquisme; documentació que es conserva en els arxius estatals gestionats pel Ministeri de Cultura i en l'Arxiu Històric Provincial d'Osca, de titularitat estatal i gestionat per la Comunitat Autònoma d'Aragó.

El portal disposa d'un formulari per fer cerques senzilles (només cal introduir qualsevol paraula: un cognom, una població... per fer la cerca), i d'un altre per fer cerques avançades (que permet cercar a més a més per professió o en el fons d'un arxiu concret).

Si ho voleu, podeu veure el resultat d'una cerca senzilla per fer-vos la idea de la informació que ens ofereixen.

22 de juny 2010

Novetats de la setmana

La Última batalla : derrota de la República en el Ebro / Kim Amor i Sagués

La Catalunya jueva : viatge per les terres d'Edom / text: Victòria Mora ... [et al.]
Un Paseo por los puertos de Beceite / por don Lorenzo Grafulla ; [textos: José María de Jaime, Luis Latorre, Alberto Moragrera, Víctor Reverté]


21 de juny 2010

Museus de Tortosa

Tortosa està d'enhorabona!

Ja estan en marxa els dos futurs museus de la ciutat: el primer espai, l'Escorxador, que acollirà els Museu Històric de la ciutat, ja té acabada la rehabilitació; el segon espai, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, que s'ubicarà a l'antiga església de Sant Antoni, l'ha començat recentment.
L'edifici de antiga Església de Sant Antoni, al carrer Montcada, acollirà el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, amb la finalitat de conservar i exposar els passos de les confraries i, al mateix temps, per dotar la ciutat d'un nou atractiu turístic que sigui visitable durant tot l'any.
Més informació
Foto: La Marfanta
Pel que fa a l'Escorxador, els tècnics de l'àrea de Cultura ja han iniciat el trasllat del fons artístic mentre s'està redactant el projecte museològic i museogràfic del nou Museu de Tortosa, requisit preceptiu per sol·licitar el seu reconeixement al Govern i fer-lo operatiu. Més informació
Foto: Web Ajuntament de Tortosa

18 de juny 2010

Web de la setmana...Fundació el Solà



La Fundació el Solà , amb seu a la Fatarella, fou creada el 1999 per "contribuir a l'estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural, principalment de la Fatarella, però també de la Terra Alta i de les comarques veïnes de parla catalana, amb una atenció especial als sistemes de construcció en pedra en sec.



Si us interessen les construccions de pedra en sec, la Fundació ofereix tres visites guiades per contemplar-les en directe.



També ofereixen activitats educatives per a nens de primària.



A més a més disposen de diverses publicacions sobre el tema i fan cursos i altres activitats divulgatives.

Les obres de la Fundació que podeu trobar a la Biblioteca són:
  • Anem a la Fatarella : itinerari de les construccions de la pedra en sec per la serra de la Fatarella.[Fatarella] : Fundació el Solà, DL 2002.
  • Colombo, Ferran. La Pedra de calar de la Fatarella : aproximació geològica. [Fatarella] : Fundació el Solà, 2004.
  • Font, Fina. Xirolet, o, El beneit : conte de tradició oral. La Fatarella : Fundació el Solà, 2007.
  • Rebés, Xavier. La Pedra en sec a la Fatarella. [Fatarella] : Fundació el Solà, DL 2003.

17 de juny 2010

Exposició d'obres de Benet Espuny


Demà divendres a les 19 hores s'inaugura a la Sala Cid i Mulet del Palau Oliver de Boteller de Tortosa l'exposició Benet Espuny l'artista des de l'ànima.

La mostra coincideix amb el norantè aniversari de l'artista. Segons la comissària Núria Gil els quadres exposats “són obres de les quals l’artista no se n’ha després mai i són magnífiques”. Entre aquestes, els visitants de l’exposició trobaran la catedral de Tortosa (1946), la de Sant Esteve, a Viena (1952), el Gran Canal de Venècia (1949), Nova York pintat des de l’Empire State Building (1956), el Delta de l’Ebre (1981) i Miravet (1981).

L'exposició anirà acompanyada d'un catàleg i d'una taula rodona que tindrà lloc al mateix Palau Oliver de Boteller el 8 de juliol a les set del vespre. En l’acte participaran els crítics Francesc Fontbona, Antonio Salcedo i Manuel A. Marquès, alumne i amic personal d’Espuny.

D’altra banda, la productora Films Nòmades ha preparat per a l’ocasió un audiovisual amb fragments de converses amb Benet Espuny que es podrà veure a la mateixa sala de l’exposició.

Si voleu més informació sobre l'autor:

Selecció de d'articles que trobareu a la biblioteca:

  • "En representació de les Terres de l'Ebre : Benet Espuny, acadèmic de Sant Jordi". Ebre : setmanari independent de les Terres de l'Ebre. Núm. 167 (16 abr. 1981), p. 2
  • González Cirer, Francisco. "Benet Espuny, una pintura que bulle y crece sin parar". Veu del Baix Ebre. Núm. 1533 (20 març 1987), p. 5
  • González Cirer, Francisco. "Pensamientos y reflexiones de una vida de pintor". Veu del Baix Ebre. Núm. 1531 (6 març 1987), p. 15
  • Royo, Roser. "En la simplificació es revela el mestre". Ebre : setmanari independent de les Terres de l'Ebre. Núm. 1059 (26 març 1999), p. [32]
  • Royo, Roser. "Paisatges que transmeten emocions". Ebre : setmanari independent de les Terres de l'Ebre. Núm. 1054 (19 feb. 1999), p. 27

16 de juny 2010

Propostes de la setmana

Dijous, 17 de juny, 19 h.
Móra la Nova
PRESENTACIÓ DEL PROJECTE LA RECERCA DE
FOLKLORE MUSICAL DE LA RIBERA D’EBRE, a
càrrec de Robert Faltus, autor de la recerca
Sala d’actes de l’Ajuntament

Organitza: Centre de Promoció de la Cultura Popular i
Tradicional Catalana i Institut Ramon Muntaner
Més informació:
http://www.centrelectura.cat.

Dissabte, 19 de juny, 19 h.
La Fatarella
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL MAJOR TRESOR, de
Josep Gironès Descarrega, a càrrec de Ramon
Gironès Pascual
Capella de la Fatarella
Organitza: Centre d’Estudis de la Fatarella
Més informació
: ce.fatarella@gmail.com.

18, 19 i 20 de juny
Amposta
V JORNADES D’ETNOBOTÀNICA EN LLENGUA
CATALANA
Al Museu Comarcal del Montsià

Cal inscripció prèvia
Organitza: Museu Comarcal del Montsià
Més informació:
http://www.museumontsia.org/.

Dissabte, 19 de juny
Batea
VISITA GUIADA AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ
“HOSPITALS DE SANG”
Gratuïta.

Concertar visita a
visitesguiades@gmail.com .
Organitza: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla
de l’Ebre i Consorci per a l’Execució del Pla de
Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre
Més informació
: http://www.batallaebre.org/
i http://www.pladeturisme.cat.

Vilalba dels Arcs
VISITA GUIADA AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ
“SOLDATS A LA TRINXERA”
Gratuïta.

Concertar visita prèviament a
visitesguiades@gmail.com .
Organitza: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla
de l’Ebre i Consorci per a l’Execució del Pla de
Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre
Més informació:
http://www.batallaebre.org/
i http://www.pladeturisme.cat.

Dissabte, 19 de juny
Flix
VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE FLIX
Gratuïta.

Concertar visita a
visitesguiades@gmail.com.
Organitza: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla
de l’Ebre i Consorci per a l’Execució del Pla de
Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre
Més informació:
http://www.batallaebre.org/
i http://www.pladeturisme.cat

15 de juny 2010

Novetats de la setmana

Epieikeia aristotèlico-escolàstica, aequitas romana i misericòrdia cristiana, catalitzadores del dret / discurs d'ingrés de l' acadèmic de número ... Ricard M. Carles Gordó ; i contestació de l'acadèmic d'honor ... Joan Vallet de Goytisolo
I demà, l'atzar / Marta Pérez i Sierra
La Difícil i apassionant aventura de viure / Diana Curto i Daufí



10 de juny 2010

En memòria d'Adrià Chavarria

Demà divendres 11 de juny, a les 20 hores, tindrà lloc a La 2 de Viladric un acte en memòria d'Adrià Chavarria, que ens va deixar l'any passat.
Des de la Biblioteca us volem animar a assistir a l'homenatge a l'Adrià amb qui vam col·laborar per presentar els primers números de la revista Rels a la ciutat de Tortosa i de qui en guardem molt bon record.
Durant l'acte es presentarà el número 2, 2a època de la revista Rels i l'edició pòstuma dels poemes Remors de Veus d'Adrià.
Si voleu saber més coses sobre l'Adrià i la seva obra:
Obres seves a la Biblioteca:
  • Calçasses, gallines i maricons : homes contra la masculinitat hegemònica / edició a càrrec de Josep-Anton Fernández i Adrià Chavarria. Barcelona : Angle, 2003.
  • Chavarria, Adrià. "Represa i avançada artística i literària a Tortosa : 1949-1969". Serra d'or. Núm. 526 (oct. 2003), p. 14-17.

8 de juny 2010

Novetats de la setmana

Una Espina de pez / José M. Sanmartín
Tivenys, entre riu i montanya / Núria Piñol Piñol
Les Terres de l'Ebre : un problema de debò / Josep Maria Franquet Bernis


2 de juny 2010

Presentació de La Sirena de l'Ebre


El dia 3 de juny a les 20 h. a La 2 de Viladrich hi haurà la presentació de la darrera novel·la de Glòria Fandos: La Sirena de l'Ebre.
Es tracta d'un llibre de relats, els protagonistes dels quals tenen un punt d’unió comú que el lector anirà descobrint. Prenent per escenari les Terres de l’Ebre, els seus paisatges, els seus pobles i la seva gent. Més informació

1 de juny 2010

Novetats de la setmana

El Matarranya / Maria Pilar Mestre
Pedro de Luna, el Papa de Peñíscola / Juan B. Simó Castillo
174 ex-libris de Frederic Mauri / comentats per Manel Ollé